Ovatko kehonhuoltovälineet välttämättömiä?

Päivitetty: 23. tammi 2019Ihmiset ovat kautta aikojen kilpailleet eri lajeissa ja altistaneet itseään monenlaisissa suorituksissa. Lajit ovat lisääntyneet ja ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut. Samalla lisääntynyt treenimäärä vaatii urheilijan keholta enemmän. Yhä useampana iltana viikossa pitää pystyä huippusuorituksiin, eikä epäonnistumisiin ole varaa. Urheilijan kehon ja mielen on näin ollen palauduttava edellisistä rasitteista ollakseen valmiina uusiin koitoksiin. Nykyään on myös trendikästä harrastaa rajuja lajeja ja vetää treenit äärimmilleen vain omaksi ilokseen. Määrällisesti saatetaan harjoitella kuin ammattilaiset, mutta palautumiseen ei ole aikaa. Sitten yritetään hoitaa itseä erilaisilla välineillä, vaikka se saattaa mennä turhan rasittavaksi, eikä näin ollen kunnolla edistä palautumista.


Kirjoittaja, Juha Parikka, on työskennellyt terveydenhuoltoalalla 20 vuotta ja ollut urheilun parissa vielä pidempään niin harjoittelijan, hoitajan kuin valmentajan roolissa. Hän hoitaa päivittäin liikkujia ja urheilijoita. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on kouluttanut terveydenhuollon ja liikunta-alan ammattilaisia mm. anatomiasta, liikkumisesta ja kehonhuollosta. Hän myös kirjoitti vastikään kirjan rullailusta, missä hän tarjoaa ideoita ja ajatuksia kehonhuoltoon sekä kertoo erilaisista tekniikoista ja tavoista käyttää rullia ja palloja edistämään omaa palautumista.
Monipuolinen liikunta edistää palautumistaRasituksesta palautumisen keskeisimmät ja tutkituimmat tekijät ovat terveellinen ravitsemus ja riittävä uni. Muilta osin ei ole mitään näyttöä siitä, että jokin menetelmä olisi parempi kuin toinen. Jokaisen on löydettävä itselleen sopivat keinot, jotka tukevat fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Mikään hoito ei saa aikaan pysyviä muutoksia lihaksissa tai sidekudoksissa. Lyhytaikaisia muutoksia on kuitenkin nähty tutkimuksissa, mutta mikään niistä ei ole pysyvää ilman liikettä. Tästä syystä meidän jokaisen olisi hyvä harrastaa monipuolista liikuntaa, johon olisi hyvä kuulua jonkinlaista kestävyysliikuntaa, lihaskuntoharjoittelua, liikkuvuutta edistävää harjoittelua ja taitoharjoittelua. Ammattiurheilijoilla on kehonhuoltoon usein käytössään muiden huoltavien toimien lisäksi ”huoltohenkilöstöä”. Esimerkiksi erilaiset manuaaliset käsittelyt ja laitehoidot ovat yleisiä. Mutta ”normaalilla ihmisellä” ei ole tällaista mahdollisuutta, vaan itseä hoidetaan venyttelemällä ja erilaisia välineitä hyödyntäen.Yksi treenaa liikaa, toinen liian vähän


Usein harjoittelussa unohtuvat perusasiat, eikä ymmärretä kokonaisannostelua. Se määrittelee jo huomattavan paljon, miten harjoittelusta palautuu. Paljon ja kovaa treenaavat ihmiset usein rullaavat lihaksiaan joka välissä ja paljon, jotta voivat seuraavana aamuna vetää aamuharjoituksen. Ihan tarkkaan ei voida sanoa, että onko tämä turhaa tai haitallista. Tärkeimpänä on kysyä itseltään, millainen vointi on ja miten treeni kulkee.